Followers

Thursday, June 7, 2012

Minum petang dengan Elbow Pasta Baked

Hari ni cg zue try buat pasta baked. Resepi asal cg zue ambil dari blog mat gebu tapi di ubahsuai mengikut bahan yang cg zue ada dirumah. Rasanya memang sangat sedap .... anak-anak puji dan nak lagi ...
 Tengah masak di oven


 Dah siap ... masih panas lagi


 Jom makan .....
 Elbow pasta baked
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram pasta elbow
150 gram daging ayam kisar*
1/2 camca teh serbuk ketumbar*
2 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 inci halia, tumbuk halus*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 sudu kecil oregano
1 biji bawang besar sair sederhana, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 botol sos pasta "prego"
Lada hitam kisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa
Oregano, untuk ditabur
Parutan keju mozarella secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pasta elbow dalam air mendidih bergaram hingga lembut atau ikut arahan pada bungkusan pasta. Toskan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis  bawang besar dan bawang putih hingga harum. Masukkan daging ayam  yang diperap tadi dan serbuk oregano. Kacau rata dan masak hingga daging ayam berubah warna. Masukkan cili merah, cili hijau dan sos pasta tadi. Kacau rata dan biar mendidih.
  3. Tambah mix vege dan kacau rata. Masukkan pasta dan gaul rata. Perasakan dengan sedikit garam. gula dan serbuk lada hitam. 
  4. Masukkan juga 1 camca teh herba oregano, kacau dan masak hingga hampir kering, rasa dan jika masak boleh matikan api. Tuang dalam bekas yang telah dilenser dengan mentega . Tabur parutan keju mozarella rata2 atasnya dan tabur juga sedikit oregano dan lada hitam.
  5. Bakar pada suhu 190 selama 25 minit atau hingga permukaannya perang sedikit. Hidangkan sama ada panas atau suam. 

No comments:

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com